Darmowa dostawa od 140,00 zł

Rubus Idaeus Seed Oil – olej z pestek malin

2020-02-07
Rubus Idaeus Seed Oil – olej z pestek malin

Odkryj jak działa olej z nasion malin

Ciężko wyobrazić sobie, aby z czegoś tak małego jak pestka maliny wytłoczyć olej. Dlatego produkcja około 20 litrów oleju z pestek malin pochłania tony malin, ponieważ jest tłoczony z wysuszonych pestek owoców. Aż 80% składu tego oleju to NNKT(niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) omega-3 i omega-6, które czynią go olejem doskonale tolerowanym z niskim potencjałem komedogennym. NNKT powinniśmy dostarczać naszej skórze z zewnątrz wraz z odpowiednią pielęgnacją.

W składzie czystego oleju z pestek malin znajdziemy aż 80% NNKT, które są bogactwem kwasów omega-3 i omega-6, niezbędnych do zachowania równowagi hydrolipidowej skóry. Kwasy te są egzogenne, czyli nie potrafimy ich sami syntezować – muszą być dostarczane wraz z pożywieniem i kosmetykami, stąd popularność produktów je zawierających wciąż rośnie. Zimno tłoczony, nierafinowany olej z nasion malin to jeden z najczęściej polecanych i bardzo lubianych olejów pielęgnacyjnych. Reguluje pracę gruczołów łojowych, przeciwdziała tworzeniu się zaskórników, łagodzi podrażnienia, jest wymarzonym sprzymierzeńcem w profilaktyce anti-aging. Wyróżnia go ultra lekka konsystencja, doskonale się wchłania. Jest świetnie tolerowany nawet przez bardzo wrażliwe cery.

Jak działa olej z malin?

Kwasy tłuszczowe poprawiają jakość każdego rodzaju skóry, wspomagają wchłanianie składników aktywnych. Olej zawiera witaminę A oraz sporą dawkę witaminy E, które odmładzają wygląd cery i są bardzo popularnym dodatkiem do kosmetyków. Preparatowi udowodniono również działanie rozjaśniające plamy posłoneczne. Obecność przeciwutleniaczy (karotenoidów i flawonoidów) w pestkach malin chroni materiał DNA komórek, a polifenoli (to ta sama grupa związków, która odpowiada za działanie zielonej herbaty czy czerwonego wina) działa antyoksydacyjnie (dezaktywuje wolne rodniki). Pojawiły się doniesienia o działaniu zabezpieczającym przed działaniem szkodliwych promieni słonecznych z zakresu UV (SPF ~8)– jednak badania tego nie potwierdziły przy działaniu silnego słońca – latem lepiej zabezpieczyć się tradycyjnymi filtrami opartymi na tlenku tytanu lub cynku.

Olej z pestek malin nie zatyka porów, szybko się wchłania, a skóra po jego użyciu jest gładka i nawilżona. Dzięki fitosterolom przyspiesza gojenie ran, zapobiega odparowywaniu wody, wzmacnia barierę naskórkową – działa ochronnie. Co ciekawe, związki te wspomagają syntezę kolagenu, który wpływa na jędrność skóry.

Olej tłoczy się na zimno, następnie może być rafinowany (lub nie). Nie jest klarowny, może być żółtawy, a nawet zielonkawy, o świeżym, lekko owocowym zapachu. Dobrze sprawdza się dodany do kosmetyku lub rozcieńczony innym olejkiem. Możesz też użyć go bezpośrednio na skórę. Powinien być przechowywany w ciemnym opakowaniu, w chłodnym miejscu.

Olejek będzie odpowiedni dla cery dojrzałej dzięki działaniu ujędrniającemu oraz trądzikowej (łagodzi podrażnienia i przyspiesza gojenie).

Olej z nasion malin dla efektu aksamitnej skóry oraz w profilaktyce przeciwzmarszczkowej

  • Doskonale sprawdza się przy cerze dojrzałej dzięki wysokiej zawartości odżywczych i odmładzających witamin oraz silnych antyoksydantów (bogactwo NNKT, flawonoidów, witaminy E)
  • Wyrównuje koloryt cery, niweluje przebarwienia, wygładza i nawilża skórę, ma działanie liftingujące.
  • Korzystnie wpływa na cerę trądzikową – redukuje wypryski, przyspiesza gojenie, zmniejsza obrzęk i zaczerwienienie.
  • Pozytywnie wpływa też na skórę skłonną do egzemy, łuszczycy i atopowego zapalenia skóry. Działa kojąco nad nadwrażliwą skórę.
  • Stymuluje regenerację naskórka.

Olej z nasion malin ideał dla włosów wysokoporowatych:

  • Nawilża i wygładza włosy.
  • Zawiera wysoką zawartość NNKT dlatego idealnie sprawdzi się dla włosów suchych, puszących się. Doskonale odżywia i poprawia strukturę włosów.

Jak stosować olej z nasion malin Mohani?

  • Stosuj samodzielnie, bezpośrednio na skórę bez rozcieńczania. Zaaplikuj niewielką ilość na twarz, szyję i dekolt lub całe ciało i wmasuj delikatnymi ruchami.
  • Połącz z kilkoma kroplami kwasu hialuronowego Mohani, aby stworzyć aktywne serum pielęgnacyjne. W proporcji 1 część oleju na 4 części żelu hialuronowego 1-3%.
  • Dodaj kilka kropel do ulubionego kremu, aby wzbogacić jego właściwości pielęgnacyjne.
  • Zmieszaj z innymi olejami, aby stworzyć własną unikalną kompozycję dostosowaną do indywidulanych potrzeb Twojej skóry. Można łączyć olej z innymi, np. olejem awokado, jojoba).
  • Zmieszaj z organicznym olejkiem eterycznym, aby masaż ciała uczynić bardziej zmysłowym i relaksującym.
  • Wykorzystaj do olejowania włosów. Po zabiegu wymaga zmycia szamponem.

Skład oleju Mohani precious oils Malina: Rubus Idaeus Seed Oil (100% olej tłoczony na zimno z nasion malin, nierafinowany).

Polecane

Olej z nasion malin Mohani 50 ml

Olej z nasion malin Mohani 50 ml

33,90 zł
678,00 zł / l
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel